Bruna tröjor och fotbollslag. Det är en mycket sällsynt kombination.
I sitt marsnummer 2007 valde fotbollstidningen Match att lägga fokus på dräkter. Bland de uppmärksammade klubbarna fanns vi, Borås bruna brassar.
Det var förstås ett utmäkt val. För så vitt vi vet sticker vi ut såsom Sveriges enda bruna fotbollslag. Troligen är vi till och med är landets enda bruna idrottsförening alla kategorier. Vi har spelat i brunt sedan 1980. Sedan årsmötet den 25 november 1984 är det dessutom inskrivet i klubbens stadgar att vi skall spela i tröjor som är minst 75 procent bruna till färgen. Gör man en google-sökning på bruna dräkter, bruna tröjor, bruna matchdräkter och så vidare hamnar man lätt här på www.kabelattio.com - i övrigt stöter man inte på en enda idrottsförening.
Däremot får man träff på "Det bruna laget" (korpfotboll i Lund), "Bruna stjärnan" (korpinnebandy i Norrköping) och bouleföreningen "De bruna baskrarna".
Fast korplag och baskrar räknas ju inte.
Internationellt är vi däremot inte ensamma om vår färg - även om den bruna fotbollsinternationalen är långt ifrån gigantisk.
I februari 2003 gjorde den ansedda engelska tidningen The Guardian en genomgång av klubbar i världen med bruna dräkter. De lyckades hitta fyra klubbar; tyska FC St Pauli (www.fcstpauli.de), polska KSZO Ostrowiec, norska Mjöndalen (www.mif.no) och engelska Sutton United (www.suttonunited.net).
Det var ett tunt urval.
Naturligtvis har FC Kabel Åttios hemsida bättre koll på den bruna fotbollsvärlden än en brittisk tidning med snobbstämpel. I vår genomgång hittar vi några fler exempel - men kan samtidigt tyvärr konstatera att varken St Pauli eller Ostrowiec längre är bruna.
Två av FC St. Paulis bruna ställ.
FC Sankt Pauli är dock - trots att man numera har svarta matchtröjor - världens mest kända, bruna fotbollslag.
Hamburgklubben (grundad 1910) har sju säsonger i första Bundesliga på meritlistan. 2002 utropade de sig som världens bästa klubblag efter att ha besegrat dåvarande världscupmästarna Bayern München med 2-1.
St Pauli är ett riktigt kultlag med supportrar från hela världen. Det är verkligen klubben som slår ur underläge. I supportergruppen finns stora delar strippor, läderbögar, anarkister och tatuerade mc-killar. En av de tidigare målvakterna var husockupant.
Den kanske allra vanligaste hejaramsan på hemmaarenan Millerntor lyder: "Aldrig mer fascism, aldrig mera krig - aldrig mera division II".
Den ramsan skall nog revideras en aning, för får fansen som de vill kommer inte FC Sankt Pauli någonsin mer spela i högsta bundesliga. Säsongen 2006/07 ligger de nämligen i regionalliga, vilket motsvarar tredje divisionen.
Dessutom har de alltså svikit sitt bruna ideal.
Alltså borde de inte ens få vara med i den här artikeln...
Det borde inte heller polska KSZO Ostrowiec (grundat 1929). Klubben spelade flera säsonger i högsta ligan i en diarrébrun färg motsvarande St Paulis. Sommaren 2003 slogs dock den bruna klubben samman med KS Stasiak Ceramika Opoczno. Och sammanslagningen med det långa namnet Stasiak KSZO Celsa Ostrowiec Swietokrzyski (www.kszo.ostrowiec.pl) hade den dåliga smaken att välja orange tröjor.
Därmed får man gå till vårt västra grannland Norge för att hitta det enda lag som nått framgångar i bruna dräkter, och som vågar hålla färgen.
Mjöndalen - som kallas bruntröjorna, absolut ingen politisk koppling - är ett av Norges allra bästa bandylag. De har dessutom stolta traditioner inom fotbollen, med tre norska cupguld från 1930-talet som höjdpunkt. Så sent som 1989 spelade klubben i cupvinnarcupen. Då vann man bland annat med 1-0 borta mot Werder Bremen. Cirka 20 år senare är det norska fotbollslaget inte längre lika vasst. 2007 är det division II - tredje divisionen - som gäller.
Däremot är Norge riktigt vasst när det gäller bruna fotbollslag. De finns nämligen i flertal. Utöver Mjöndalen känner vi även till FK Örn-Horten (www.orn-horten.no), FK Vigör (www.n3sport.no/Organisation.asp?orgelementid=55447) och Mo IL (www.mo-il.no).
Mo IL har precis som Kabel Åttio skänkt tröjor till Afrika, närmare bestämt Zambia.
Även Nötterö IL och Råde IL har haft bruna tröjor.
Enligt The Guardian tvingades Råde byta bort sina bruna dräkter då de anlitade en före detta norsk landslagsspelare som tränare. Denne vägrade nämligen att ta jobbet om inte klubben bytte färg. Så blev det, och efter det har man inte ändrat tillbaka.
Engelska Sutton United är de inget äkta brunt lag - utan snarare ett brungul-randigt. De kallar själva tröjfärgerna för bärnsten och choklad. Motståndare lär däremot ofta tänka på två olika typer av avföring.
Tillbaka till Tyskland och Hamburg. Faktum är att det där finns fler än en traditionellt brun-vit klubb. Till skillnad från svikarna i St Pauli har den andra bruna Hamburgklubben FTSV Komet Blankenese von 1907 (www.komet-blankenese.de) kvar sina brunvita dräkter. Det skall även noteras att FC St Pauli har totalt sju lag i seriespel, och att amatörlagen fortfarande är bruna.
Därmed har vi gått igenom alla klubbar som har brunt som ordinarie färg. Där utöver finns förstås ett antal lag som haft mer eller mindre bruna inslag i sina reservställ - inte minst på de brittiska öarna.
De mest välkända - och mest bruna - är Coventry Citys från 1978/79 och Tottenham Hotspurs från 2006/07.
Coventrys bruna bortaställ - kallat "The egg-timer strip" - användes bara ett år, men har ändå satt djupa spår i England. Stället har flera gånger röstats fram som tidernas fulaste matchställ i engelska ligan.
I augusti 2000 tog klubben fram en identisk kopia av det klassiska stället. Klubbens marknadsansvarige, Paul Coles, berättade varför på klubbens hemsida:
- Det måste vara det mest minnesvärda av alla klubbens matchställ genom tiderna - fast kanske inte av rätt skäl...
Den bruna kopian var en given försäljningssuccé. The egg-timer finns naturligtvis med på "Hall of Shame" på hemsidan www.premiershirts.net.
Coventrys egg-timer - fulast någonsin i engelska ligan.
Redan under en period på slutet av 1800-talet var Tottenham en choklad-brun klubb. För att påminna om det har Londonföreningen vid ett antal tillfällen tagit fram bruna reservställ. Bland annat har de ett till säsongen 2006/07, kallat "Spurs 3rd Euro Shirt".
Klubben tillverkade strax under 5000 kopior för försäljning till supportrar.
- De flög bort från hyllorna, sa Tottenhams butikschef Victoria Howarth till klubbens hemsida.
Snabbt spreds ett rykte att tröjorna var tillverkade i ett begränsat antal, vilket gjorde att de sedan såldes vidare för på nätsidor som ebay för summor kring 2000 kronor. Där ligger till och med Christer "Fille" Skoglunds auktionsfynd på en Kabel Åttiotröja för 1000 kronor i lä...
Vad gäller Spurs bruna läckerbitar visade det sig inte handla om någon begränsad upplaga, utan bara om att Tottenham hade missbedömt marknaden för bruna tröjor - sådana är ju extremt populära.
Victoria Howarth igen:
- Den enda begränsande faktorn i allt detta var att vår förstaorder var beräknad utifrån vad ett vanligt tredjeställ säljer.
Alltså inte efter marknaden för ett brunt tredjeställ...
Tottenhams reservställ 2006/07 - kanske snyggaste bruna stället någonsin.
Så till sist några brittiska klubbar som haft bruna inslag i sina reservställ:
* Skotska storklubben Celtic mixade grönt, mörkgrönt och brunt i sitt reservställ säsongen 1992/93.
* Crystal Palace spelade i breda gula och bruna ränder när de förlorade FA-cupfinalen 1990 med 1-0 mot Manchester United i omspel.
Crystal Palace finaltröja.
Sannolikt finns det några fler bruna lag runtom i världen.
Vi vet till exempel att det finns minst två lag i Afrika med bruna dräkter. Vi i FC Kabel Åttio skickade nämligen ner ett brunt ställ till Tanzania under mitten av 1990-talet och norska Mo IL har levererat tröjor till Zambia.
Av Johan Rydén
© Johan Rydén och Henrik Malm