Nyheter 2005

Fotbollsutskott och representantskapsmötet
[051221] Micke J var på VGF:s representantskapsmöte och rapporterar i korthet:
1) Vi måste meddela VFF att vi inte kan spela 23 April (som seriepremiären är planerad till p.g.a. VM). Detta kommer då tas hänsyn till då serien lottas/läggs.
2) Skall tväling med lag bara från västergötland arrangeras behöver man numera endast söka tillstånd hos VFF.
3) IF Olsfors ersätter Knallen IF i vår serie. Sjövik ersätter Olsfors i A-sås-sexan och Främmestad tar över Sjöviks plats i Trollhättansexan och lämnar Lidköpingsexan ett lag kort... Anledningen att Lidköpingsexan lämnas ett lag kort istället för Trollhättan var att Essunga i Trollhättansexan beklagat sig över att förlora derbyt mot Främmestad...
4) Dannike lyckades dessutom byta upp sig från utspridda Svenljungafemman (div. V södra) till Boråsfemman, för att deras spelare kännde mer samhörighet med Boråslagen, på bekostnad av Hestrafors som flyttas till den avlägsna Svenljungafemman... Jag skulle vilja se en träningsmatch på försäsongen -06 mellan Hestrafors och Dannike... skulle inte ni!? p.s. Hestrafors var inte representerade på mötet...
5) Reservserierna kommer ses över då dessa ansågs vara allt för utspridda och enligt vissa även för långa. VFF kommer med konkret förslag senare... Sannolikt kommer dock Borås reservserierna påverkas marginellt då vi inte har några större problem med långa bortamatcher...

Kabels fotbollsutskott rapporterar från sitt första möte vad som krävs för avancemang till division fem:
De fyra punkter som diskuterades och som måste förbättras var; poängsumman, målskillnaden samt träningsnärvaro/antal spelare i A-laget.
Vi har stadigt förbättrat våra resultat under de senaste säsongerna och med denna statistik i ryggen kan vi dra några slutsatser.
Träningssnittet uppnås bara vi kan behålla vårens träningsnärvaro även på hösten. Förhoppningen är att bättre träningsnärvaro skall medföra ännu högre kontinuitet i A-laget. Detta resulterar i så fall i ett rejält lyft även för B-laget, men bör också innebära en ordentlig minskning av dubblerande A-lagsspelare. Både A- och B-lag bör konkurrera om serieseger för att hela truppen skall känna sig motiverad att upprätthålla träningsnärvaron på hösten.
Dessutom krävs sannolikt 5-6 heta nyförvärv med betoning på offensiva spelare men kanske även en målvakt då Stefan sällan spelar alla matcher och Ville har annonserat att han förmodligen kommer trappa ner!


Bra spel men inget avancemang
[051203] Inget av Kabels lag avancerade från första omgången i Knallen Cup.
Lag 2 bestående av Viktor, Foppa, Stolt, M-son, Olle, Jocke, Freddy, Kalle och Gurra inledde spelet kl 0800 med att möta Rannebergens lag 1. Förlusten skrevs till hela 9-0 efter slarvigt försvarsspel mot mycket rörliga motståndare.
I andra matchen stod Wästerhov för motståndet. De var inte alls med i matchen och Kabel borde ha vunnit denna match. Hovet tog ledningen men Kabel kvitterade snart. Mot slutet av matchen slappnade vi dock av för mycket och Hovet slog in segermålet. Det var ändå mycket bättre spel bland kablarna, Malm hade innan matchen kastat om i laguppställningen och Foppa/Stolt fick spela fram istället för ofarliga M-son/Olle. Lugnet infann sig i uppspelen och farligheten framåt ökade markant.
Sista matchen mot Landvetter bet vi ihop och med 1-1 och fem minuter kvar satsade brunt allt på seger och pressade högt. Det gav resultat och vi rann ifrån till 3-1 efter mål av Martinsson, Gurra och Jocke. Två riktiga rökare av M-son och Jocke var det.

Förstalaget ställde upp med Stefan, Malm, Ådahl, H-son, Larsson, Gotland, Bullen, Niklas och Micke J. Även de ställdes mot Rannebergen i första matchen, närmare bestämt deras andralag. De var jämnstarka med lag 1 och Kabel fick svårt att hålla emot. Vi kom inte högt upp i försvar på deras backar och målen kom samtliga på skott utifrån - svårt för Stefan. 4-0 i baken och missnöjda kablar.
Andra matchen var mot Hedareds andralag som både hade svårt med bollkontrollen och orken. Kabel tog snabbt ledningen efter ett snyggt nickmål (!) av Niklas - hans första i karriären. Av bara farten rullade han in 2-0 och när Malm kallt vände bort en Hedaredspelare på mittplan och rullade in bollen vid bortre med vänstern kunde man tro att Kabel skulle sansa sig lite. Istället höll vi på att snurra till det förfärligt med stressade passningar. Hedared kunde också reducera.
De var dock för svaga mot ett taggat kabel och när Gotland vann bollen högt i plan och tråcklade in bollen till snikne Niklas var matchen punkterad. Larsson lade strax efteråt en macka över hela planen mot strafflinjen där Micke J kom och stötte in bollen innanför stolpen. Snyggt. 5-1 och vackert spel framåt med distinkt uppbackning från backlinjen.
I sista matchen mötte vi Landvetters lag 2. Kabel hade endast äran och andraplatsen i gruppen att spela om. Rannebergen hade just säkrat seger med vinst över Hedared. Larsson avstod matchen efter känning i låret.
Kabel började i högt tempo och skapade direkt några skott utifrån. Inget riktigt farligt dock. I sitt andra byte spelade Magnus ut bollen till Malm på vänsterkanten som fick några meter och med en tå kunde han trycka in bollen vid stolproten. Kabel fick en ytterligare tändning och höll emot starkt, Stefan fick göra ett par avancerade räddningar men annars skapade LAIS inte något märkvärdigt.
Halvvägs in i matchen och Kabel rullade fint. Gotland fick en passning vid höger hörnflagga. Malm kom centralt men Gotland lurade alla och slog en iskall tunnel på målvakten ur dålig vinkel och vi ledde med 2-0. Med bara minuten kvar dundrade Mangan in 3-0 på en boll han samlade upp centralt efter en rensning av en Landvetterspelare.
Vi slutade tvåa i gruppen med 3 plusmål och var riktigt sura på Knallen som bara låter vissa av grupptvåorna kvala till slutspelet. De bästa borde fått kvala men inte då. Vi var ändå rätt nöjda efter riktigt fint spel och snygga mål.


Lottning Knallen Cup
[051124] Kabels båda lag spelar i Sandared lördag 3 december.

Lag 1:
0930: Rannebergens IF II
1050: Hedared II
1150: Landvetters IS II

Lag 2:
0900: Rannebergens IF I
1015: Vakant plats
1120: Landvetters IS I


Lägret är spikat!
[051107] Styrelsen beslutade att vi åker till samma anläggning utanför Köpenhamn som förra året. Närheten till nöjena avgjorde saken. Helgen för lägret är 21-23 april.
Anmälan till lägret görs genom att du sätter in 200 kr på Kabels plusgiro 986005-7. Pengarna skall vara föreningen tillhanda FÖRE 1 december.
Kostnaden beräknas till 1300 kr, alltså 1100 kr utöver de 200 kr du betalar i anmälningsavgift. Anmälningsavgiften återbetalas ej vid avbokning av enskild spelare.


Vi är i kvartsfinal!
[051102] Bollebygd - nyblivet division 4-lag - besegrades med 2-1 i åttondelsfinalen av Borås Arena Cup.
Ådahl satte vår handikappstraff och Gurra utökade ledningen till 2-0 efter ca 30 minuter. Vi var minst lika heta som Bollebygd och skapade flera chanser. Bullen hade en boll som studsade på mållinjen men stående på ett knä lyckades han inte få in bollen i mål.
I andra halvleken var Bollebygd bra mycket hetare än i första och spelade med tre man på topp. Brunt såg lite trötta ut bl.a. pga att Eriksson fick kliva av med en sträckning i ljumsken. Alla slet dock bra och vi höll dem stången.
Henriksson fick en riktigt bra chans i mitten av andra men fick ingen riktig träff. Peder kom runt fint på kanten efter en fin löpboll och slog ett bra inlägg som Bullen inte nådde med pannan. Tyvärr fick Bollebygd en straff när Bäck och Ådahl mosade en av deras spelare i straffområdet. Spelaren hade redan fått bollen för långt ifrån sig och tog chansen och överdrev tacklingens verkan. Straffen gick i mål trots att Stefan var på den.
Sista minuterna blev riktigt jobbiga. Vi var på gränsen till slut och viljan tog över. BIF ökade till fyra anfallare med offensiva yttrar och vårt mittfält fick agera del av backlinjen. Stefan gjorde en jätteräddning på ett halvt friläge centralt. Bollen gick mot stolpen men Stefan nådde med ett utsträckt vänsterben. Inläggen duggade tätt och när matchklockan visade 90:05 strök bollen en BIF-spelare och Mackan och gick en decimeter utanför stolpen. På den efterföljande hörnan hann bollen just slås när duktige domaren Grönman blåste av och skrev slutresultatet till 2-1.
Kabel är i kvartsfinal på torsdag nästa vecka kl. 20:00. För motståndet står antingen Holmalund eller Bergdalen.


Mariedal Cup 4 november
[051031] Kabel har även i år skrapat ihop ett juniorlag till Mariedal Cup. Kanske det mest talangfulla hittintills i Kabels historia.
Killarna har varit med och tränat inomhus i några veckor och visat prov på fina takter.
Kom och heja fram dem i A-hallen på natten mot lördag. Tider enligt nedan:
00:40 Vytis
01.40 Frösö IF
02.40 IFK Göteborg
03.40 Holmalund
Uppvärmning hos Bamse på Bockasjögatan 3 H kl. 22:00. Ta på er något brunt och dyk upp!


Serien 2006
[051031] Västergötlands Fotbollsförbund har presenterat sitt förslag på seriesammansättning och blir det som de vill spelar Kabel i en Kinna-inriktad Boråsserie. För motståndet står:
Björketorp,
Kabel,
Yugo,
Fritsla,
Knallen,
Kinnahult,
Norrmalm,
Pars IF,
Rävlanda,
Ubbhult (ner från femman),
Viskafors
och Wästerhov.


Avancemang i Arenacupen
[051031] Kabel gick vidare från andra omgången efter seger med 3-0 mot FC International.
Kabel hade turen att lottas in i andra omgången och efter segern är vi därför redan i åttondelsfinal. Efter straffar mellan Kinna och Bollebygd blev det Bollebygd som står för motståndet onsdagen den 2 november kl. 18:00. Självklart siktar vi mot en seger i turneringen men mer realistiskt sett har vi en god chans på att bli bästa division sex-lag vilket skulle ge oss 3 000 kr i vinstpengar. Vi är ett av tre lag från sexan som tagit sig till åttondelen.
Kom och heja fram FC Kabel Åttio på Borås Arena onsdag kl. 18:00!


Bilderna från festen är ute!
[051022] Mycket var sig likt men mycket överraskade vid Kabels avslutningsfest lördagen den 15 oktober.
Tilly vann som förste nykomling i klubben den prestigefyllda femkampen, Henriksson vann Irländsk julafton, Lien spillde vin på sig, Gurra laddade som vanligt ur helt och hållet och Ådahl och Jocke fann en ömsesidig uppskattning. Sist men inte minst vann Micke Johansson Årets Kabel - välförtjänt.
Årets rookie var Fagrell, Shilton och Kalle blev bästa lagledarkommando, Shilton blev Årets Linjeman, Pinnen vann Årets mål, Johan fick ett tackpris för sitt arbete med jubileumsskriften, Kalle vann Årets Kompass, Bullen vann Årets Erlingmark, Shilton vann Årets telefon, Johan vann assistligan, Bamse vann Årets Fair Play-kabel, Gurra vann Årets Urladdning och Sniken Kabel och Jocke blev Årets Albyl.
Se hur det såg ut genom att klicka på länken till höger på sidan under "Nytt på sidan".


3 lägeralternativ
[051010] Hans-Ove har tagit fram tre alternativ till vårens träningsläger.
1: Köpenhamn, samma ställe som tidigare. Fördel utelivet, nackdel bilresa till mat och träning.
2: Fredrikshamn, samma ställe som för två år sedan. Fördel restiden.
3: Blockhus, nytt ställe. Fördel maten, nackdel 3 mil till nöjen.


Vimplarna har kommit!
[051010] Vimplarna har kommit. De är toppfräscha och finns hos Malm till försäljning för 60 kronor styck.
Priset för kaffemuggarna har höjts till 60 kr styck pga högre inköpskostnad. Beräknad leverans 3-4 veckor. De som betalat 50 kr får köpa för 50 kr styck men är mer än välkomna att betala in 10 extra kronor per mugg.


Ytterligare en tid inomhus
[051010] Fr.o.m. onsdagen den 19 oktober tränar vi även onsdagar kl. 2100-2230 i Erikslundshallen.
Fokus kommer att ligga på taktik inför vinterns cuper.


Lottning Borås Arena Cup
[050930] A-laget ställs mot International FC från Alingsås C-reserv söndagen den 23 oktober kl. 16:00. FC International är rankad som division 8 och får därmed 2 straffar på oss.
Veteranerna spelar sin första match lördagen den 5 november mot IF Elfsborg.


Inomhusträningen startar 2 oktober
[050930] Inomhusträningen drar igång i Lundbyhallen. Varje söndag klockan 1200-1300 är tiden att passa.
Såväl nya som gamla kablar är välkomna!


Ny träningstid igen
[050909] Fr.o.m. tisdagen den 13 september tränar vi klockan 18:00. Mörkret kommer ännu tidigare.
Match på lördag för A-laget mot Knallen och på söndag för B-laget mot Fristad C.


Styrelsen meddelar
[050906] På styrelsemötet 5 september beslutades bl.a.:
- Vi skall delta i Knallen Cup och Team Sportia Cup.
- Seniorer och veteraner har anmält varsitt lag till Borås Arena Cup.
- Vi skall köpa in 100 bruna vimplar till souvenirshopen och ev. även klubbnålar.
- Avslutningsfesten hålls 15 oktober. Lokal ESO.
- Ett nytt matchställ skall projekteras. Sponsorer efterlyses.
- Vi skall eventuellt få till stånd en gruppbeställning av shorts och träningsjackor.
- Tre alternativ till träningslägret nästa vår skall tas fram.
- Vi ställer upp med ett lag i Mariedal Cup.


Spelarmöte
[050906] Vi har spelarmöte i samband med träningen på torsdag 29 september. Vi diskuterar bl.a. nästa säsong.


Resultat Kabeltipset
[050903] Här presenteras rätta raden och vinnarna.

Datum Match Resultat 1 X 2
24 maj Kabel - Sparsörs AIK 1-3 (0-2)     2
28 maj Norrmalms IK - Kabel 4-1 (2-1) 1    
31 maj Kabel - Gånghesters SK 1-1 (1-1)   X  
6 juni Hedareds BK - Kabel 0-1 (0-0)     2
13 juni Kabel - IF Knallen 2-1 (0-0) 1    
16 juni Wästerhov - Kabel 2-0 (0-0) 1    
21 juni Kabel - Vänga BK 3-0 (0-0) 1    
30 juni Kabel - Friscopojkarna 2-2 (0-1)   X  
5 aug Borås GIF - Kabel 1-1 (1-1)   X  
14 aug Hols IF - Kabel 3-1 (1-0) 1    
19 aug Kabel - Töllsjö IF 2-1 (1-1) 1    
24 aug Sparsörs AIK - Kabel 2-5 (0-2)     2

Utslagsfråga: Antal gjorda mål Kabel; 20 st.

1. Ebba Ottosson, 8 rätt och 17 mål.(pris)
2. Casper Ottosson, 7 rätt och 15 mål.(pris)
3. Therece Gustafson, 6 rätt och 20 mål.(pris)
4. Claes Martinsson, 6 rätt och 21 mål. (pris)
5. Rasmus Platenik, 6 rätt och 22 mål.
5. Nick Näslund, 6 rätt och 18 mål.
7. Jan Hansson, 6 rätt och 26 mål.
8. Göran Rydén, 6 rätt och 29 mål.
9. Nicklas Persson, 6 rätt och 33 mål.

Observera att inga aktiva spelare i Kabel får delta i Kabeltipset.


Storseger mot Norrmalm
[050826] Kabel tog en av sina största segrar någonsin efter 9-0 mot Norrmalm på Ryda den 26 augusti. Kablarna spelade propagandafotboll mot ett för dagen ovanligt svagt Norrmalm.
Bilden nedan visar tydligt hur nöjda de bruna var efter segern. Klicka på bilden för att öppna den i 1024x768 - använd den som skrivbordsunderlägg genom att högerklicka på den i nästa fönster som öppnas. Läs hela referatet här.

Öppna i nytt fönster i skrivbordsformat
Övre raden fr.v.: Johan Fagrell, Kalle Åkerström, Henrik Ådahl, Gustav Risinger, Olle Rydsjö, Andreas Eriksson, Andreas Larsson, Joan Ivarsson och Rasmus Svensson.
Främre raden fr.v.: Stefan Persson, Micke Martinsson, Johan Rydén, Micke Johansson, Mikael Aronsson, Daniel Johansson och Henrik Malm.


Ny träningstid
[050825] Från och med tisdag 30 augusti tränar vi klockan 18:30-20:00 för att kunna träna i någorlunda starkt dagsljus.


Kommunen fortsätter med misstagen
[050824] När veteranlaget skulle spela match mot Sjövik häromveckan var planerna i sitt vanliga fantastiska skick. Sommarens väder och kommunens ansträngningar gör att det var länge sedan gräsmattan var så fin på Ryda.
Synd bara att kommunens anläggningsskötare är så lata att de inte orkar flytta målställningarna när de klipper de fina planerna. Det är inte första gången men tyvärr den enda som har dokumenterats.


Välförtjänt seger mot SAIK
[050824] Stabilt försvarspel och stor offensiv vilja bäddade för 5-2-segern mot Sparsör på Trollevi.
Vi inledde bäst och det kändes naturligt när Eriksson blev fälld innanför straffområdeslinjen och straff utdömdes. Ådahl gjorde inget misstag trots den enorma grop som straffpunkten var belägen på botten av.
Ledningen kom efter ca 30 minuter och när det var fem minuter kvar av halvleken kunde vi utöka efter ett snyggt anfall. Bollen hamnade hos Gurra som med en fin kortpassning friställde Fagrell mitt i straffområdet. Fagrell fick tån på bollen och petade bollen förbi den utrusande vikarierande utespelaren i Saik:s mål.
2-0 i paus kändes hur tryggt som helst. Vi ställde upp 4-3-3 och det resulterade direkt. Fagrell kom fri fem minuter in i andra på Olles fina nickpassning. Raka spåret och bollen intill stolpen. 4-0 var ännu snyggare. Johan slog en sned löppassning från vänsterkanten in i mitten till Gurra. Gurra drog till på halvvolley och projektilen satt några centimeter under ribban - helt otagbart.
En mindre förvirring spreds sig nu i kabelförsvaret. Vi tappade helt greppet om mittfältet och när backlinjen lämnades ensamma med några Saikare kunde de runda oss till höger i straffområdet och snyggt dunka in den under ribban ovanför Stefan.
Reduceringen kom alltså inte helt oväntat. Strax därefter var det dags igen. Denna gång misslyckades vi att rensa bollen i straffområdet och från straffpunkten slogs bollen distinkt in mellan Stefans händer. Svårt att hinna reagera över huvud taget i det läget.
Nu fick vi dock ordning på försvaret igen och redan i nästa SAIK-anfall vann vi bollen och slog upp den på Gurra till vänster. Marcus var snabb att uppfatta situationen och löpte som en gasell på högerkanten. Crossbollen kom och Marcus mötte upp med sin känsliga (?) högerfot. Bollen rann iväg mer än fem meter men backen var långt efter och utespelaren i mål var rädd för att rusa. Marcus hann före med tån och slog in bollen i bortre gaveln. Härligt.
Resten av matchen var ren defilering. Nämnas bör dock Saik:s huvudlösa beteende. Motgångarna i andra halvlek gjorde att de tappade humöret helt. Gula kort delades ut för snack och för onödiga efterslängar. Deras lagledare var som vanligt anstötande högljudd på sidlinjen och efter halva halvleken fick han gå in i omklädningsrummet och sätta sig.
Men värsta situationen uppstod i en gulsvart kontring då vi hade stört deras uppspel med lite småfula knep. Mittbacken som även var kapten hade tidigare varnats. När Eriksson gick in hårt i en brytning några meter in på vår planhalva såg lagkaptenen rött och satsade med en tiometerslöpning och satte dobbarna före i en tackling som skulle fällt Jap Stam. Som tur var fick inte Eriksson några allvarliga men. Kaptenen däremot blev utvisad för grov förseelse.
Seger och med de andra resultaten i serien där Hol bara fick oavgjort mot Töllsjö gör att Kabel nu sitter i ensamt majestät på fjärdeplatsen.


Intensiv vecka
[050824] Vecka 34 har många aktiviteter för Kabel. Tisdag tränas det, på onsdag väntar Sparsör och på fredag Norrmalm för A-laget. B-laget spelar på söndag, även de mot Sparsör.
Träningen på torsdag är inställd. Fr.o.m. nästa vecka tränar vi 18:30 för att få en ljusare tillvaro på Ryda.


Påminnelser från styrelsen!
[050818] Med höstsäsongen kommer de vanliga förpliktelserna:
- Det är dags för samtliga nya spelare i klubben att börja sälja bingolotter. Minimum är en lott per vecka.
- Alla spelare kan välja att köpa sig fria från bingolotter. Det gör man genom att betala in 500 kronor på plusgiro 986005-7 senast 31 augusti. Sker inte detta kommer spelaren att få sälja lotter under hösten.
- 31 augusti är även slutdatum för samtliga skulder från vårsäsongen. Efter denna dag kommer lagledningen att peta skuldsatta spelare till förmån för skötsamma.


KABELDAGEN inställd
[050801]P.g.a. bristande intresse har festkommittén valt att ställa in Kabeldagen som var planerad att hållas den 20 augusti.
Kommittén återkommer med nya evenemang.


Lyckat på Sagavallen
[050716] Sommarfotboll på Sagavallen har varit igång två veckor nu. Lediga kablar har samlats klockan 18:00 på tisdagar för att lattja och grilla.
Uppslutningen har varit god, senast kom 15 man. Holmesten reste ända från Göteborg för att vara med. Kvällarna har avslutats på Rådhuset som ju kör halva priset på all dryck före midnatt...
Succén rullar vidare i ytterligare en vecka innan träningen för hösten drar igång 26 juli klockan 19:00 på Ryda.


Johan summerar våren
[050704] 12 av 22 omgångar är spelade. FC Kabel Åttio ligger femma i Boråssexan med fem poäng upp till tvåan och trean. Det är klart godkänt.
Våren 2005 har totalt sett varit klubbens bästa någonsin. Förutom A-lagets fina facit har B-laget tagit 17 poäng på åtta omgångar och veteranlaget ligger med i toppen av sin serie med nio pinnar av tolv möjliga. Klubben har bara förlorat fem matcher av 24 möjliga - ett makalöst bra facit.
Inför seriestart var undertecknads målsättning att A-laget skulle ta fler poäng än i fjol. Drygt halvvägs har vi en poängs sämre poängskörd - trots det tycker jag att vi är mycket bättre i år.
Våren 2004 levde vi på vår starka trebackslinje och på att Andreas Eriksson var i fullständigt lysande målform. På hösten föll vi ihop eftersom hela laget - inte minst backlinjen - var skadedrabbat och Eriksson inte hade samma hysteriska form. Efter uppehållet tog vi bara fem poäng.
Hösten 2005 skall vi inte behöva vara lika beroende av enskilda spelare, och poängskörden skall bli betydligt mycket större än fem poäng.
Våren 2005 har det nämligen hänt mycket i FC Kabel Åttio. Det har varit förändringens vår.
Efter att ha gjort en översyn av spelartruppen valde vi i mars att samtidigt byta både försvarsspel och spelsystem, två stora förändringar. En hel försäsong kämpade vi med att försöka lära oss att försvara med zonspel. Det gick först trögt, men plötsligt i seriepremiären satt det. Sedan har utvecklingen gått snabbt. Vi har blivit bättre och bättre för varje match.
Vi är fortfarande långt ifrån klara med lagbygget. Fortfarande känns det som att vi kan krama ut mer ur spelarmaterialet, och att vi kanske ännu inte har hittat rätt positioner för samtliga spelare.
Vi har dock hittat helt rätt i vårt lite småfega, låga försvarsspel. Där har vi skapat en stor defensiv trygghet.
När det gäller det mer offensiva försvarsspelet har vi haft svårt att hitta rätt med 4-4-2 och hög press. Det höga försvarsspelet har vi dock fått till genom att växla till 4-3-3. Vi hamnade där genom en slump efter en utvisning, och kanske blir det så att vi spelar minst lika mycket 4-3-3 som 4-4-2 mot slutet av säsongen?
13 inläppta mål på vårens elva matcher var tangerat klubbrekord. Nu står vi på 15 efter tolv omgångar - också det en mycket bra siffra. Vi har redan hållit nollan fem gånger - det är bara två nollor ifrån klubbrekordet för en hel säsong, som härstammar från kvalsäsongen 1991.
En snabb målanalys gör gällande att vi släppt in våra 15 mål på följande sätt:

Egna misstag: 8
Giffarnas 1-0 och 2-1, Sparsörs 3-0, Norrmalms 1-0, 3-1 och 4-1, Wästerhovs 1-0 och Friscos 1-0.

Bra prestationer av motståndarna: 5
Sparsörs 1-0 och 2-0, Norrmalms 2-1, Wästerhovs 2-0, Friscos 2-0.

Slumpmål: 2
Gånghesters 1-0, Knallens 1-0.

Tre av målen som bedömts som bra prestationer av motståndarna skulle även kunna placeras under kolumnen för egna misstag.
Den slutsats man därför kan dra av målanalysen är sanslöst positiv. Den säger nämligen att motståndarna har fasansfullt svårt att spela sig igenom vårt försvar av egen kraft. Det krävs misstag från oss för att de skall hitta rätt. Kan vi minska ner grodorna ett snäpp så kommer vi inte att släppa in många mål i höst.
Det är förstås en utmaning, men en kul sådan.
Kul är också att vårt försvarsspel inte har stått och fallit med storspel från Zamora eller Ville, utan att ytterförsvaret faktiskt räddat det mesta. Motståndarna har svårt att komma till avslut.
Offensivt har vi under många år spelat på kontring, och varit beroende av individuella prestationer. Så var det även i början av årets säsong.
Anfallsspelet var lågprioriterat under försäsongens träningar, något som märktes när vi mötte dåliga lag i början av serien. Vi hade inget grundspel och kunde inte föra matcher.
När vi började tvinga fram utkast istället för långa utsparkar hände något. Vi började att bygga ett eget spel. Nu har vi bra rull på bollen i backlinjen. Nästa steg blir att lära oss skapa anfall där vi får rättvända spelare på offensiv planhalva. Den utmaningen blir temat för höstens träningar.
Det har drömts om avancemang till femman under våren. Den drömmen delas av undertecknad, som anser att vi nu har material för spel i en högre division. Men jag vill inte att vi går upp förrän vi är helt redo. Att, som Hemsjö, ta klivet upp och bli slagpåse är inget kul. Jag vill att vi likt Bergdalen skall kunna vara med och slåss om en plats på den övre halvan när vi går upp.
Redo är vi när vi behärskar både lågt och högt försvarsspel, och när vi kan spela oss fram till egna målchanser mot uppställda försvar.
Statistiken fortsätter men det finns det inte plats för här...


Rättvis seger mot Knallen
[050614] Snacka om dramatiskt. Vi rullade boll enligt spelplanen. Knallen kom inte någon vart men tyvärr sumpade vi chanser matchen igenom. Magnus hade säkert två solklara chanser, Bullen hade någon, Gurra ännu fler och Peder två giftiga skott. Massiv speldominans för Kabel matchen igenom och ändå åkte vi på ett tråkigt mål bakåt när en kvart återstod. Knallens enda vassa chans friställde Lillen som med en tå förpassade bollen in i gaveln bakom Stefan. Brunt tar därefter ut Bäck och flyttar upp en tredje spelare på topp.
Kablarna blev så klart besvikna efter bakslaget men plockade fram sitt jävlaranamma och körde över Knallen matchen ut. Med bara fem minuter kvar radar vi upp hörnor och 88:e minuten kommer kvitteringen på en retur från annars duktige målvakten i Knallen. Edvards skott är för hårt och bollen hamnar hos Gurra som via ribban dundrar in bollen i bortre gaveln från några meters håll.
Kabel stannade inte där. Vi hämtade bollen ur maskorna och ställde upp på nytt. När domaren blåste igång på nytt var halva Knallens lag fortfarande kvar i straffområdet. Tempot skruvades upp ännu mer och vi kom runt på vänsterkanten i första övertidsminuten. Mackan lägger ett lågt inlägg som Gurra möter med skallen i knähöjd. Bollen smiter in i gaveln och lyckan är total. Vi tar in en back till igen - denna gång Olle - Bäck har nämligen redan gått och bytt om och hunnit lämna Ryda. Sista övertidsminuten rinner ut och årets rättvisaste vändning och seger är ett faktum.


Skön seger för A-laget mot Hedared
[050613] A-laget tog en efterlängtad seger mot Hedared efter 0-1 på Hedbyvallen på nyinstiftade helgdagen, Sveriges nationaldag 6 juni.
Kabel spelade propagandafotboll första halvleken men lyckades inte få hål på Hedared trots flertalet kvalificerade chanser.
I andra halvlek var det istället Hedared som kom ut som det starkare laget. Spelet var till stora delar förlagt till Kabels planhalva och brunt kom endast upp i några få kontringar.
Inte helt rättvist, sett till andra halvlek men däremot till matchen som helhet, var det Kabel som tog ledningen genom Micke Johansson. Ett lågt pressat skott smet in vid stolpen och Kablarna jublade ikapp.
De sista femton minuterna av matchen var det en massiv press mot Kabels mål men brunt offrade sig helhjärtat och Viktor i mål fick göra några fina räddningar för att säkra segern.
Efter en nedåtgående formkurva har FC Kabel Åttio visat att de kan spela fotboll, dessvärre är det som vanligt - vi är bra mot de bästa men spelar ofta under vår förmåga mot sämre motstånd... Hoppas vi kan bryta denna trend mot Knallen måndagen den 13 juni.


B-laget ångar på
[050605] Efter inställd match mot BAIK var det Sparsör som stod för motståndet lördag 4/6.
Unell och Magnus A var med för första gången i år och de bidrog i högsta grad till segern. Mats Berg gjorde seriecomeback i brunt och senior Peter gjorde sin första seriematch någonsin i ett par fotbollsskor.
Redan efter tre minuter tog Kabel ledningen genom Edvard som stal bollen från Sparsörs mittback. Efter det hade brunt en fin period på ca 30 minuter med fint bolltrillande. Mot slutet av första mattades tempot av, vi märkte av de många matchotränade spelarna.
Tempot i andra sjönk och det blev en tung start med Sparsörs kvittering redan i andra minuten. Kabel ryckte upp sig och matchen var jämn med några halvchanser åt bägge hållen. Kabels vassaste var Perssons skott i gaveln och Liens inläggsfrispark som målvakten nästan lät studsa in.
Med ca 15 minuter kvar fick Sparsör en spelare utvisad. Kabel matade på med sitt metodiska anfallsspel och spelade disciplinerat bakåt även om Sparsör fick några frisparkar i bra läge. Stefan gjorde en jätteräddning på en snabbt slagen frispark.
Med bara 3-4 minuter kvar slog Kabel till. Efter en situation i straffområdet letade sig bollen ut till Bamse som slog en lyra in i mitten. Bullen kom med fart och kunde leta sig förbi upprusande backar och nicka bollen över målvakten. Segern var ett faktum och vi är obesegrade med b-laget. 10 poäng på fyra matcher och 6-3 i målskillnad låter inte likt kabels b-lag...


Veteranerna slog Byttorp
[050522] Vet's vann med säkra 2-0 som stundvis inte var så säkert sett till matchen. Urladdning första kvarten med 3 riktigt heta chanser för de bruna men sedan kom en sänka i tempo och Byttorp trillade boll.
Kabel kunde i alla fall ta ledningen efter ett vänsterinlägg som Lark nickade ner till Mats på mållinjen. I början av andra var det återigen Byttorp. Kabels innermittfält halkade ner i knät på försvaret och det var rörigt.
Mot slutet lyfte Kabel på spelet och Saabel kunde fösa in 2-0-målet återigen i målområdet. Ett rättvist resultat.


Seger 3-0 mot Hol
[050514] Kabel behåller sin svit av förlustfria matcher efter en stabil 3-0-seger mot Hols IF torsdag 12 maj.
Matchtempot var inledningsvis lågt och Kabel hade svårt att skapa riktigt vassa chanser. Det var först i mitten av första som Kabel skruvade upp tempot och Jukka kunde skjuta in ledningsmålet med ett snyggt lobbskott i bortre gaveln.
Efter en kontring på högerkanten passade Edvard fram Johan i straffområdet och han kunde efter visst trassel med bollen och en Holback trycka in bollen i mål.
Andra halvlek blev till en början tuff för Kabel. Vi låg kvar för högt med våra yttermittfältare och Hol som fått vila i paus kunde etablera ett tryck mot det bruna målet. Ville gjorde några bra räddningar men det var inga riktigt vassa chanser. Istället jobbade Kabel sig tillbaka in i matchen och vi kunde punktera matchen genom en kontring på vänsterkanten. Niklas spelade snyggt fram Edvard som med en tå sköt in 3-0 i bortre gaveln.
Matchen blev en kvittens på att resultaten hittills inte varit en slump - brunt ser starkt ut. Med hårt jobb kan vi vinna alla matcher.


2-2 mot GIF!
[050507] A-laget är utan förlust efter två omgångar efter 2-2 mot Borås GIF på Ryda i fredags.
GIF öppnade bäst och tog ledningen med 1-0 efter en billig straff. De radade upp flera vassa chanser och det var bara storspelande Räka i mål som höll Kabel kvar i matchen. Gurra kunde kvittera på en snygg språngskalle. GIF fick tyvärr ta ledningen igen med en lobb över Räka.
De bruna jobbade sig tillbaka in i matchen mot slutet av första och i andra var det jämnt. GIF skapade inte så mycket annat än några hörnor och det kändes rättvist när Marcus forcerade in 2-2 med 12 minuter kvar.
Kabel ligger nu tvåa i tabellen och kan som sämst ligga trea när omgång 2 är avslutad.


B-laget premiärsegrade
[050502] B-laget besegrade i söndags Vänga B på ojämna Ryda i en match som var totalt utan tempo.
Kablarna startade visserligen piggt. Det var många spelsugna ben men dessvärre gav lördagens festligheter utslag. Som tur var hade brunt dragit ifrån till 2-0 efter mål av Bamse assisterad av Stefan och Bullen på assist från Olle. Spelet låg hos de bruna i första halvlek.
I andra halvlek sänktes tempot ner till Vänganivå och brunt joggade runt och försökte spela boll halvspringandes. Som tur var lyckades Vänga lika dåligt. På ett högerinlägg slog de dock till som en blixt från klar himmel. I en snurr drog den röde till med vänsterfoten på volley och bollen letade sig in via stolpen.
Bruna chanser saknades inte i andra. Bullen fick en fin chans centralt. Lätt uppvaktad tvingades han slå avslutet med högern och den landade rätt i magen på målvakten.
Lite senare friställde Bullen Tilly på vänsterkanten efter ett fint brunt anfall från högerkanten. Tilly visade prov på matchoträning och brände chansen med ett tamt avslut. Slutresultatet skrevs alltså till 2-1.
Ett resultat de flesta kablar var nöjda med. Nya tag krävs mot Fristad C i omgång 3. Kabel vilar i omgång 2 p.g.a. ojämnt antal lag i serien.


Seger i premiären!
[050428] Katebovallen 28 april - seger för FC Kabel Åttio med 0-3 mot seriefavoriterna IK Friscopojkarna efter en gedigen laginsats där ett ruggigt taggat brunt lag gav allt i varje närkamp.
Effektiviteten framåt var god, målskyttar blev Bullen på en bjudning från motståndarnas målvakt som trodde det var avblåst, Marcus efter nick i stolpen av Johan och Gurra efter en fin löpning på vänsterkanten av Niklas.


Deadline spelaravgifter
[050425] Spelare som inte har betalat sin spelaravgift före 9 maj hamnar längst ner på listan när vi kallar till match.
Nyförvärv undantagna. De har maj månad på sig.


Träningslägret i Köpenhamn - en given pärla!
[050419] Trötta men lyckliga kom kablarna hem söndagen den 17 april, lagom till Elfsborgs premiär på nya Borås Arena. Resan var som vanligt en prövning både fotbollsmässigt och för levern.
Köpenhamn bjuder ju som bekant på ett nattliv som heter duga och det var inte FC KÅ sena att ta del av.
Nedan presenteras ett urval av bilderna från arkivet. Samtliga bilder finner du via länken i spalten till höger på sidan.

Bullen har fått telefon Bullen och Bäck vilar Tankade på en tank


Deltagare lägret
[050404] Följande spelare har betalat och åker med:

Henrik Malm,
Henric Samuelsson,
Joakim Pantzar,
Mikael Johansson,
Lars Persson,
Henrik Ådahl,
Stefan Persson,
Johan Rydén,
Mikael Martinsson,
Daniel Johansson,
Mikael Aronsson,
Mikael Bäck,
Kalle Åkerström,
Olle Rydsjö,
Freddy Zielinski,
Lars Axebrink,
Joan Ivarsson,
Viktor Svenkvist,
Hans-Ove Kjörnsberg,
Erik Stolt och
Mikael Asplund.


Träningstider gräs
[050327] Preliminärt kommer vi att träna på Rydas A-plan tisdagar och torsdagar kl. 19:00-20:30. Vilken vecka som det startar ges besked om senare.


Taktikgenomgång
[050315] Torsdagen den 17 mars samlas vi kl 19:00 på Ryda för en taktikgenomgång. Efteråt tränar vi tillsammans med Norrmalm.


Mössorna har kommit!
[050315] Mössorna har levererats och finns att köpa hos Malm. Priset är 100 kr styck.


Grusträning 2 ggr/vecka
[050314] Vi fortsätter träna på tisdagar mellan 20:00 och 21:30. Vi börjar fr.o.m. 17 mars att träna även på torsdagar på Broplan mellan 20:00 och 21:30. Torsdagar tränar vi inledningsvis ihop med Norrmalm.


Ryda-frågan i kommunfullmäktige
[050221] Efter Sture Karlssons interpellation tas Ryda upp i kommunfullmäktige på torsdag. Mer besked efter detta...


Kaffemuggar
[050221] Anmälan för köp av kaffemuggar görs genom förskottsinbetalning av 50 kr per mugg på postgiro 986005-7. Glöm inte skriva ditt namn och att det gäller kaffemuggar. När 50 muggar är förbetalda görs beställning. Muggarna blir vita med kabels logga i svart eller eventuellt brunt.


Lägerdeltagare
[050221] Följande kablar är anmälda och skall före 4 mars betala in 1000 kr på postgiro 986005-7. Detta täcker troligtvis allt utom en del av bensinkostnaden och så klart sportdryck.

Henrik Malm
Henric Samuelsson
Joakim Pantzar
Mikael Johansson
Lars Persson
Henrik Ådahl
Stefan Persson
Johan Rydén
Mikael Martinsson
Daniel Johansson
Mikael Aronsson
Adam Rylander
Mikael Bäck
Kalle Åkerström
Olle Rydsjö
Freddy Zielinski
Lars Axebrink
Hans-Ove Kjörnsberg
Joan Ivarsson
Viktor Svenkvist


Grusträning tisdagar
[050217] Grusträningen drar igång v. 8. Platsen är som vanligt Broplan och tiden är tisdagar klockan 20:00-21:30. De första tre veckorna tränar vi bara tisdagar.


Årsmötet i korthet
[050124] Valberedningen hade gjort ett gott jobb och styrelsen ser stabil ut även kommande år. Räka avgår som sekreterare men blir kvar som ledamot. Malm tar över rollen som föreningens nedtecknare. Ådahl tackade för sig och ersätts av Shilton. Stefan blir ordinarie ledamot och Pär tar klivet ner till suppleant.
Två motioner bifölls och innebär att vi skall ha ett bötessystem för spelare som drar på sig onödiga kort samt att vi har inrättat en fair-play-kommitté bestående av Malm, Olle och Bullen som skall ta fram Kabels FP-policy.
Jocke tog på sig rollen som kontaktperson för b-laget mot förbundet, domare och motståndare. Listan över vilka matcher som de 9 b-lagsansvariga skall sköta kommer att tas fram efter att serien är lagd.


Ny tid löpträning!
[050124] P.g.a. att belysningen är ur funktion på Kransmossens femkilometersspår flyttar vi löpträningen på tisdagar till Kype. Tiden ändras till 19.00 för att fler skall kunna vara med.


Måndags-öl
[050112] På Shiltons initiativ är alla kablar välkomna på Måndags-öl.
Tanken är att de som vill och kan samlas på någon pub i stan och över en öl (eller alkoholfritt alternativ) snackar om allt mellan himmel och jord.
Några tillfällen har redan avlöpt och haft ett snitt på 5 kablar. Platsen är Bishop's Arms. Tiden är okänd men ring Henric "Shilton" Samuelsson och kolla eller surfa in på gästboken.


Kabelfest 15 januari
[050110] Då var det dags för klubbfest igen!
Alla kablar är välkomna - juniorer, seniorer, veteraner och inte minst våra fagra nyförvärv - "Bruna Bönor".
Denna gång håller vi till i Mariedals klubbstuga. Hör av er till Bullen eller Kalle så att de vet hur många som kommer.


Cupresultat
[050109] Bäst i helgens cuper var seniorlag 1.
Freddy gjorde båda målen när lag 1 slog Hyssna 2 i första gruppmatchen. Sedan spelade de 2-2 mot IFK Fjärås (Freddy och Rasmus målskyttar). Mot Björketorp blev det förlust med 2-0 men det räckte till andraplats i gruppen, och spel 08.15 på söndagen.
På söndagen gick det inte lika bra. Landvetter besegrades i första matchen men sen fick man stryk mot Kinna och Torestorp. En mycket bra insats ändå.

För seniorlag 2 började det bra med 3-0-seger mot Roasjö. Johan gjorde det första målet, Niklas de båda andra. Efter att Härryda-Hajom slutade oavgjort skulle en seger till räcka för avancemang.
Sedan föll vi på eget grepp. Mot Hajom spelade vi 2-3 efter mål av Micke J och H-son. Vi släppte tyvärr iväg dem till en 3-0-ledning efter att vi lämnat egen planhalva obevakad och åkte på en kontring. Andra målet var en markeringsmiss på en av deras backar som löpte igenom. Sedan blev vi stressade och kunde inte förmå oss att spela vårt eget spel.
Härryda-matchen slutade 1-2. De tog ledningen tidigt p.g.a slappt försvarsspel men Niklas reducerade omgående med en riktig kanon och vi hittade lite av vårt spel från Roasjömatchen. Dessvärre åkte vi på ett baklängesmål när Malm och Adam på ett oturligt sätt förlorade en närkamp vid mittlinjen. Vinst av kampen hade gett tre-mot-en-läge men istället var bägge på väg framåt och hann inte jaga ikapp motståndaren och förlusten var ett faktum.
Kändes tungt att åka ut mot två lag som vi borde ha vunnit över p.g.a. några få misstag. Men inomhus har man inte råd att släppa till några chanser om man vill vinna. Speciellt inte när det är stora mål.

Räka rapporterade i gästboken att inte heller Vet's gick vidare. En oavgjord 0-0 och tre förluster 0-1,1-3 samt 1-2. Målskyttar var Mats & K-J.


Damsegrar på Sjöbo!
[050108] Damerna tog sina första två segrar i Borgstenacupen. Resultaten blev:
Rydboholm F17 - Kabel Åttio, 0-1.
Bredared - Kabel Åttio, 4-0.
Kabel Åttio - Fristad, 1-0.
Kabel Åttio - Borgstena, 0-6.

Det såg inte ljust ut innan första matchen. Lisa, Justina, Moa och Anna saknades i laguppställningen av olika anledningar och de nya tjejerna Sofia, Aleksandra, Hanna, Kicki och blixtinkallade Anna hade inte tränat ihop sig med de mer "rutinerade".
Dessutom kände både Hanna och Kicki sig krassliga. När väl avspark hade gått kom nästa bakslag. Maria skadade sig efter bara några minuter och Susanne blev vald till frivillig målvakt av Malm. Lätt oroad ställde hon sig mellan stolparna.
Det gick dock över all förväntan, bönorna skapade flera chanser och Aleksandra kunde måla efter ett skott från kanten som smet in i bortre gaveln. Snyggt. Susanne höll tätt och fick fortsatt förtroende.
I nästa match väntade Bredared - en tuffare nöt. De utnyttjade vår ovana målvakt och med några bra skott vann de ganska enkelt med 4-0. Bönorna kämpade dock matchen igenom och ska ha en eloge.
Fristad väntade i tredje matchen och återigen kämpade bönorna till sig flertalet chanser. Hanna som var krasslig tog över i mål och Susanne fick ta en backplats. Efter bara fem minuter skapade bönorna en möjlighet för Anna genom ett snabbt uppspel. Anna tvekade inte utan tryckte upp bollen i krysset med en riktig kanonträff. Resten av matchen präglades av stenhårt brunt försvarsspel och det gav resultat. Vi höll undan och tog vår andra seger.
Matchen Bredared-Rydboholm blev en rysare. Malm trodde på Rydboholm och chans på brun andraplats i gruppen och därmed avancemang. Rydboholm fick tillbaka sin skadade målvakt och det såg bra ut de första tio minuterna med lika många chanser åt båda hållen. Tyvärr gick drömmarna om avancemang i kras när Bredared tog i mot slutet och gjorde både 1-0 och 2-0.
Seger med typ 4-0 i sista match mot division fyra-laget Borgstena blev ett måste och tjejerna gick in med fin inställning. Problemet var bara att Borgstena var riktigt bra och verkligen SPELADE fotboll. Luckorna blev lite många i det bruna försvaret som nu gick runt på tre backar. Förlusten skrevs till 6-0 men tjejerna var riktigt glada ändå och coacherna Johan och Malm var stolta över lagets två första segrar någonsin.
På läktaren märktes att herrarna skulle spela cup senare på dagen. Bara Niklas, Micke J och Stefan hade tagit sig till Sjöbohallen denna tidiga lördagsmorgon.


VÄLKOMMEN TILL FC KABEL ÅTTIO
FC Kabel Åttio är en fotbollsförening från Borås med fokus på social samvaro.

Vårt damlag, Bruna bönor, ingår 2023 för första året i ett samarbete med både Byttorps IF och Bergdalens IK. Laget spelar i division fyra. Tyvärr har vi för tillfället inget A-lag för herrar i seriespel. Vi tvingades dra ur de Bruna brassarna ur sexan sommaren 2020. Under många år hade vi även haft ett Squadra B på herrsidan. Veteranlaget spelade fram till 2010 i en P35-serie men är tyvärr vilande i väntan på föryngring.

Föreningen är annars historiskt sett mest känd för de bruna dräkterna och för våra juniorers många uppvisningar i Mariedal Cup.
SENASTE MATCHERNA
KOMMANDE MATCHER
 • 19 juni, 19:00
 • Bruna Bönor - Hemsjö IF
Senaste Krönikan
Johan Rydén

Julen är det bruna hoppets tid


Gräsplanerna på Ryda sportfält var närmast historiskt bra söndagen den 25 september 2016. Jag vet, för jag har haft Ryda som hemmaarena i drygt 30 år och vet hur planerna brukar se ut när det bara är...
Johan Rydén 2016-12-26
Kabel tränar
 • Bönor:

  Måndag, Borås Arena 2 19.00-20.30
 • Bönor:

  Tisdag, Byttorps IP 19.00-20.30
 • Bönor:

  Torsdag, Byttorps IP 19.00-20.30
Stöd kabel - Bli medlem!
Bli medlem
Huvudsponsorer

kabeltips2012

mobile site banner
loader